ריסוס והדברה – הדברה ביולוגית
שיטות ריסוס והדברה כימיות – חסרונות
בשנים האחרונות ניתן להבחין בשימוש הולך וגובר בשיטות של הדברה ביולוגית בעיקר בענף החקלאות. וזאת משום שחומרי הדברה אחרים ובפרט שיטות הדברה כימיות נמצאו כמי שרק מגדילות את כמות החרקים בשל העובדה שאותם המזיקים מפתחים יכולות עמידות נגד הכימיקאלים אשר נעשה בהם שימוש במסגרת סוג ההדברה הזה. מעבר לכך, שיטות כימיות להדברה נחשבות כיום למפגע בריאותי וכן סביבתי שכן הן עושות שימוש בחומרים רעילים דוגמת חומרים זרחניים, אשר עלולים לחלחל למי תהום ולזהם אותם.
ריסוס והדברה בשיטה המשולבת למען איכות הסביבה
החסרונות של הדברה כימית הינם רבים ובאים לידי ביטוי ביצירה של חוסר איזון אקולוגי, מכיוון שכימיקאלים אלו למעשה הורגים עוד המון אורגניזמים חיים מעבר לאותם המזיקים הנדרשים להשמדה. כתוצאה מכך, החלה לחלחל המודעות באשר לנזקים העתידיים שעלולה לגרום ההדברה הכימית ובמקביל החלו לפתח שיטות הדברה המשלבות שיטות ביולוגיות, יותר ידידותיות לסביבה, לצד שיטות כימיות.
הדברה ביולוגית- הפצת אויבי החרקים המזיקים
השיטה הביולוגית, בראש ובראשונה מצטיינת בשימוש בחומרים ואמצעים אקולוגיים המאפשרים שליטה על אוכלוסיית החרקים ובכלל המזיקים באזורי גידול חקלאיים. הדברה ביולוגית יכולה להיעשות בכמה דרכים כאשר אחת הנפוצות ביותר עושה שימוש באויבים של המזיקים בשטחי הגידול האמורים. באמצעות השיטה הזו, לא רק שניתן לשמור על איזון אקולוגי אלא גם ניתן למזער ככל הניתן את קצב התרבותם של המזיקים. אויבי המזיקים יכולים להיות טורפים למיניהם כמו, חיפושיות, ציפורים, תולעים, זבובים וכיוצא בזה.
ריסוס והדברה על ידי אויבים טבעיים- דוגמאות
כך למשל ניתן להפיץ אויבים מסוג של דגי הגמבוזיה אשר נועדו לשם הדברה של יתושים המצויים בעיקר בסמוך למקורות מים. דוגמא נוספת הינה שימוש בצרעות אשר משמשות כאויב עבור כנימות שמסבות נזק לא קטן לגידולים רבים. את האויבים הטבעיים הללו ניתן להשיג או דרך ייבוא מארצות מוצאם, או דרך שימורם ותגבורם במטרה שימשיכו לחסל את אויביהם המזיקים לגידולים החקלאיים.
היתרון המשמעותי ביותר של הדברה ביולוגית הוא בכך שחומרי ההדברה מסבים נזק נקודתי אך ורק למזיקים ולא לשאר בעלי החיים המצויים בסמיכות לאזורי הגידול.
מידע נוסף על הדברה